Articole

Cosmetice din boabe de cafea pentru grijă față de mediu

 

Conform lui Heiko Rischer, directorul departamentului de biotehnologie al VTT, un centru de cercetare finlandez, cosmeticele au utilizat dintotdeauna plante în compoziția lor. În ultima perioadă, necesarul de compuși pe bază de plante este tot mai ridicat, datorită cererii și interesului tot mai mare al consumatorilor care sunt din ce în ce mai orientați spre practici prietenoase cu mediul și sustenabile.

 

Industria de cosmetice din Europa se ridică la valoarea de 80 de miliarde de euro, iar majoritatea ingredientelor esențiale din acestea sunt fie de origine animală fie de origine sintetică. Pe lângă aceste practici dăunătoare pentru mediu, producția acestor cosmetice include de multe ori utilizarea unor solvenți puternici, foarte greu de eliminat în condiții care să nu afecteze ecosistemul. 

 

Un proiect finanțat de Uniunea Europeană, InnCoCells, condus de centrul finlandez de cercetare VTT a pornit în cercetarea unor metode de introducere în cosmetice a ingredientelor sustenabile -pe bază de plante. 


“Atunci când cumpărăm mâncare, pachetul conține o mulțime de informații pe care clientul să folosească în procesul decizional. Ar trebui să facem același lucru și în cazul cosmeticelor.” – Heiko Rischer, InnCoCells,  proiect al UE care are drept scop dezvoltarea de procese inovatoare de producție pe bază de plante pentru exploatarea comercială a ingredientelor cosmetice validate științific folosind culturi celulare profitabile și durabile, cultivare aeroponică și cultivare în seră/câmp. Acesta este de părere că industria cosmeticelor ar trebui să se deschidă în fața consumatorilor din punct de vedere al clarității ingredientelor și acțiunilor pe care acestea le au, doar așa vor putea să ajute cumpărătorul să facă o alegere corectă.

Proiectul InnCoCells

Țelul principal al proiectului este acela de a dezvolta alternative sustenabile la ingredientele dăunătoare din cosmeticele dezvoltate în regim industrial, ingrediente dezvoltate din plante sau celule ale plantelor crescute în bioreactoare. În cadrul programului, alți parteneri ai VTT au ales să urmeze calea și să dezvolte aceste plante în regim aeroponic, în seră sau chiar în câmp.

 

Proiectul se află încă într-o fază incipientă, el a fost lansat doar în mai 2021, cu toate astea, însă, plecând de la o gamă largă de plante potențiale, aceștia speră ca în următorii 3 ani să aducă pe piață 10 ingrediente cosmetice din plante precum ghimbir aromatizat sau busuioc.

 

Din ingredientele care se găsesc în cosmetice, proiectul se axează pe compușii bioactivi, adică exact acele ingrediente care oferă efectul dorit, precum hidratare, efect anti-ageing, reducerea ridurilor, etc. Aceasta este partea esențială a muncii celor implicați în proiect, susținerea producătorilor de cosmetice să livrezele rezultatele promise, într-un mod transparent.

Proiectul Prolific și boabele de cafea

Un alt proiect finanțat de Uniunea Europeană, Prolific, a avut succes într-o încercare de a extrage polifenoli din tegumentul care îmbracă fiecare boabă de cafea. Acești compuși organici sunt extrem de utili în industria cosmeticelor datorită efectelor anti-ageing pe care le au asupra pielii. În urma rezultatelor, acest extract de polifenol a fost standardizat și utilizat deja într-o cremă pentru față care este momentan în stadiul de prototip.

 

În mod normal, acești compuși sunt extrași printr-o serie de procese care lasă în urma lor reziduuri dificil de eliminat din punct de vedere al mediului. În cadrul proiectului însă, cercetătorii au folosit o tehnică de extracție sub presiune, iar cu ajutorul apei au reușit să extragă acești polifenoli nu doar din boabe de cafea ci și din diverse legume sau ciuperci fungicide.

 

Conform coordonatorului științific al programului, aceștia nu aruncă nimic din materia primă, ci extrag pe rând fiecare compus util, până când tot ceea ce rămâne sunt fibrele reziduale ale plantelor, care sunt și ele folosite în diverse stadii de dezvoltare a unor produse. Cu ajutorul partenerilor COSMETIC, o companie grecească de producție a cosmeticelor, cercetătorii au reușit să producă în cadrul acestui program creme pentru față, pastă de dinți și chiar un recipient, cel din urmă realizat din fibrele reziduale despre care vă spunea.

Câteva concluzii și gânduri sincere

Aceste proiecte sunt încă departe de a produce rezultate care să intre direct în producție de masă, însă toate rezultatele de până acum sunt foarte încurajatoare pentru un viitor sustenabil al cosmeticelor și produselor de îngrijire. Chiar dacă mai este timp până ca aceste rezultate să poată concura cu cele produse sintetic, cercetătorii au deschis multe perspective pozitive și au demonstrat funcționalitatea anumitor tehnici. Piața pe care aceste noi descoperiri o vor influența este mare și diversă, iar faptul că noii consumatori solicită tot mai multe produse sustenabile și realizate cu atenție asupra mediului este un lucru care dă speranțe cercetătorilor și producătorilor că vor putea avea un impact semnificativ, chiar dacă este extrem de dificil să înlocuiască complet compușii sintetici.

 

Ne bucurăm să aflăm despre aceste descoperiri și așteptăm cu nerăbdare momentul în care vom putea să integrăm acești compuși în produsele Hadri. Între timp, îmbunătățim formulele constant și stăm în contact permanent cu clienții noștri pentru feedback-ul foarte util pe care îl primim.

Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!

Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.

 

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.

Cover Image by Freepik

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *